Wednesday 7 February 2007

HVALA PRESEREN, BRAT SLOVENSKOM!

Kateri narod je tako kul, da si vzame fraj dan da proslavi kulturo. Sicer povprečen Slovenec od leposlovja prebere le ljubezensko zgodbo v Lady in edina gledališka predstava, za katero kani plačati je 73žensk.net, ampak gotovo se ne upira, ko ga pokvarjena družba prisili, da ostane doma.

Prešernova proslava zadnja leta prijetno preseneča (Clugov masterpiece, Šparemblekov bal v Unionski dvorani). Opustili so projekte patetičnih kulturnih predstav, ki jih ne razume nihče razen režiserja samega. Toliko o propagiranju kulture med množicami.

Letošnja opera enodejanka, Kumarjeva Al' pekel al' nebo, je sledila tradiciji dobrih Prešernovih proslav. Še posebej, ker sem prebrala, da je plesne pasaže koreografiral Edward Clug.

Letošnji nagrajenec Radko Polič - Rac se je bojda opravičil Mileni Zupančič za vse težke trenutke.

Sicer sem v počastitev letošnjega praznika razvila tezo, zakaj proslavljamo Prešernovo smrt in ne rojstva. V resnici nihče ne mara Prešerna. Samo delamo se, ker nam je šolski sistem uspešno opral možgane in si nihče ne upa priznati, da je Prešeren neberljiv. Zato proslavljamo smrt. Zavračam namreč tezo, da proslavljamo smrt, ker smo depresivci. Delala sem na osmici, vem da nismo depresivci.

Medvedjo uslugo mu delajo še misice, ki izjavljajo, da jim je najljubši pesnik France Prešeren.
Napaka.
Edini je, ki se ga spomnijo, ker smo ga predelovali do obisti.

1 comment:

Vito said...

Ma fališ veš...
Najpri rečeš da je tvoje ljubezensko življenje v krizi, pole se zmrduješ nad prestavami ala 5žensk.com

sama kriva!